Biografia
Biography in English »




Alku ja opinnot
Annastiina Tahkola aloitti musiikkiopinnot 7-vuotiaana pianonsoitolla, ja soitti toisena instrumenttinaan pitkään myös poikkihuilua. Nämä opinnot jatkuivat aina ammattiopinnoiksi asti. Klassisen laulun opinnot alkoivat Annastiina Tahkolan päästyä 17-vuotiaana Sibelius-Akatemiaan Kuopion osastolle kirkkomusiikkilinjalle, jossa hän opiskeli myös urkujensoittoa ja kuoronjohtoa. Musiikin maisteriksi hän valmistui 1995 ja teki laulun diplomitutkinnon 1997 Sirkku Wahlroosin johdolla. Tahkola on täydentänyt pedagogiopintojaan Savonia-ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogin tutkinnolla 2007.
Lauluopintojaan Annastiina Tahkola on täydentänyt myöhemmin useilla mestarikursseilla.

Laulajana                                                                                                       Annastiina Tahkola nousi suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan 1. Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun Järvenpäässä 2007. Tahkolan vuolas ja tulkinnoista kiitelty ääni taipuu niin dramatiikkaan kuin herkkyyteen. Hänen monipuolinen ohjelmistonsa ulottuu mieluisista barokkitehtävistä aina nykypäivän säveltäjien kantaesityksiin, joista mainittakoon Kirkko soikoon -festivaaleilla Kaartin soittokunnan kanssa esitetty T. Trachselin 2. Sinfonia sekä Jyväskylä Sinfonian kanssa kantaesitetty Pekka Kostiaisen Requiem.Tahkolaa on kuultu myös Jyväskylä Sinfonian solistina Jyrki Linjaman Stabat Materissa sekä kantaesittämässä uutta lied-musiikkia. Tahkola on vieraillut solistina mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Joensuun, Jyväskylän, Kemin, Kuopion, Kouvolan, Lappeenrannan, Oulun, Porin sekä Turun kaupunginorkesterien konserteissa, sekä tehnyt runsaasti yhteistyötä eri sotilassoittokuntien sekä kamariyhtyeiden kanssa. Tahkolaa on kuultu myös mm. Virossa ja Italiassa. 

Kirkkoteoksissa Annastiina Tahkolan lämminsointinen ääni on ollut kysytty ja hänen ohjelmistonsa kattaakin lähes kaikki keskeiset alttotehtävät mm. J. S. Bachin Jouluoratorio, H-Mollimessu, Johannes- ja Matteus-passio, Magnificat, Pääsiäisoratorio, Alttokantaatit BWV 35  sekä BWV 170, kantaatti "Ich habe genug" BWV 82, Charpentiern Te Deum, M. Duruflén Requiem, G. F. Händelin Messias, W. A. Mozartin Requiem, F. Mendelssohnin Elias-oratorio, Lauda Sion ja Lobgesang, G.Pergolesin Stabat Mater, C. Saint-Saensin Jouluoratorio, Szymanovskin Stabat Mater, Jyrki Linjaman Stabat Mater, G. Verdin Requiem sekä A. Vivaldin Gloria. Orkesterilauluista mainittakoon mm. Mahlerin Kindertotenlieder-sarja, R. Wagnerin Wesenodonck Lieder, Tauno Pylkkäsen Kuoleman Joutsen -laulusarja sekä J. Sibeliuksen yksinlaulut.

Tahkolaa on kuultu runsaasti eri festivaaleilla (Helsingin juhlaviikot, Kirkko soikoon!, Helsingin Urkukesä, Heinäveden musiikkipäivät, Uuden musiikin lokakuu) orkesterien ja kuorojen solistina, niin kuin lied-konsertein pianistinaan mm. Ilkka Paananen, Kirill Kozlovski sekä Tuula Hällström ohjelmistossaan usein mm. T. Kuulan, L. Madetojan, O. Merikannon, J. Sibeliuksen lauluja, J. Brahmsia, G. Mahleria, R. Wagneria sekä venäläistä ja espanjalaista laulumusiikkia sekä uusien laulujen kantaesityksiä. Tahkola konsertoi ahkerasti myös kirkoissa eri puolella Suomea usein puolisonsa Pertti Tahkolan kanssa.

Suomen Kansallisoopperassa Tahkola debytoi 2010 Brittenin oopperassa Albert Herring, Mrs Herringin roolissa Mikko Franckin johdolla. Oopperaa esitettiin myöhemmin myös maakunnissa. Kokkolan Oopperakesässä 2017 Tahkolaa kuultiin G. Meyerbeerin oopperassa L´Etoile du Nord Ekimonnan roolissa Sakari Oramon johdolla. Ooppera nähtiin myös Musiikkitalossa. Tahkolaa on kuultu myös mm. Uppo Nalle -lastenoopperan sävellyskilpailun finaalissa Kyösti Haatasen ja Sami Baldaufin teoksissa mm. Laulavan Lintukoiran sekä äidin rooleissa. Les Lumieres - festivaaleilla hän oli mukana Rousseaun Kyläntietäjä-oopperassa Le Devin de Village. Maaliskuussa 2018 hän teki Kemissä Erkki Lasonpalon johdolla Kaisan roolin Aulis Sallisen oopperassa Punainen Viiva. 

Levyjä
Annastiina Tahkolalta on ilmestynyt Nova Recordsille äänite "Sineä ja kultaa", jossa hän laulaa suomalaisia sävelhelmiä Kaskelta, Kuulalta, Merikannolta sekä Pylkkäseltä Nova Ensemble -pianotrion kanssa. Hän on mukana myös kamarimusiikkilevyllä Jean Sibelius 150, jossa Tahkola tulkitsee Sibeliuksen lauluja opuksesta 13. Lisäksi hän on ollut mukana mm. viidellä omakustanteella ja äänittänyt YLE lle hartaita lauluja.

Opetustyö ja vastuutehtäviä
Tahkola on toiminut vuodesta 2000 laulutaiteen tuntiopettajana Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla ja vuosina 2009-2012 vs. laulun lehtorina Savonia-ammattikorkeakoulussa, mitä virkaa hän alkoi hoitamaan jälleen elokuusta 2017. Hän on myös toiminut hiippakuntakouluttajana ja lukuisten kuorojen äänenkäytönohjaajana sekä korrepetiittorina ja pitänyt laulun mestarikursseja. Annastiina Tahkola toimi myös Heinäveden musiikkipäivien organisaatiossa vuosina 2008-2010.





"Mezzosopraano Annastiina Tahkola oli ensimmäisten kansainvälisten Sibelius-laulukilpailujen suurin yllättäjä. Huomiota herätti hänen erinomainen laulutekniikkansa, täyteläinen ja soinnikas ääni, sekä rohkeat ja sisäistyneet laulutulkinnat."
Professori Jorma Hynninen 26.3.2009


"On mielenkiintoinen ilmiö, että näin kokenut ja taitava, hengen palon täyttämä ja väkevä-ääninen laulaja putkahtaa yllättäen esiin."..Hänellä on vahva, tumma mezzosopraano, dramaattista temperamenttia ja kiihkeää emotionaalista voimaa..."
H-I Lampila HS 29.10.2007
 

Aulis Sallisen Punainen Viiva -ooppera, 2018. Mukana Kemin Kaupunginorkesteri, kapellimestarina Erkki Lasonpalo, ohjaus Laura Åkerlund.
Kuva © Helena Laakso.


Giacomo Meyerbeerin ooppera Létoile du Nord (Pohjantähti), Kokkolan Ooppera 2017.
Kuva © Ulla Nikula / Kokkolan Ooppera 2017.


Jean Sibelius 150 -levynjulkistamistilaisuus 2015. Nazig Azezian piano, Annastiina Tahkola laulu.

Pielinen soi - Tahkola ja Nova Ensemble. Kuva © Kati Honkanen

Kuva © Nazig Azezian

Lieksan konsertti 2015. Kuva © Marko Haapalehto

Kuva © Helsingin Sanomat